A A A K K K
для людей із порушенням зору
Розсошанська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

ПРОТОКОЛ № 4 засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

Дата: 08.04.2021 20:41
Кількість переглядів: 7942

 

 

Про попередження спалювання сухого листя та іншої рослинності у весняно-осінній період. Про заходи щодо запобігання протидії пожежам лісів, торфовищ і сільгоспугідь у пожежонебезпечний період 2021 року.

 

УКРАЇНА

РОЗСОШАНСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

ХМЕЛЬТНИЦЬКОГО РАЙОНУ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

К О М І С І Я

з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

 

31362, с. Розсоша вул. Центральна, 4 Хмельницька область Хмельницький район

тел. (038) 67-44-42, Email: rozsoshasilrada@gmail.com

ПРОТОКОЛ № 4

засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки

та надзвичайних ситуацій

«08» квітня 2021 року                                                                            с. Розсоша                                                                               

 

Головує

-

Сільський голова Дячок Василь Володимирович 

Присутні

-

Члени комісії  8 осіб (за окремим списком).

 

Розглянувши питання порядку денного:

 

  1. Про попередження спалювання сухого листя та іншої рослинності у весняно-осінній період. Про заходи щодо запобігання протидії пожежам лісів, торфовищ і сільгоспугідь у пожежонебезпечний період 2021 року.

 

(Виступив т.в.о. начальника Хмельницького міськрайонного управління Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області підполковник служби цивільного захисту Сурник Сергій Васильович).

Як свідчить статистика, щоразу з приходом весни на території Розсошанського ОТГ спостерігається тенденція до зростання кількості пожеж сухої рослинності.

Виникненню пожеж сприяють, як сезонне підвищення температури повітря так і низький культурний рівень населення та необережне поводження з вогнем при проведенні господарчих або сільськогосподарських робіт.

Випалювання сухої рослинності має згубний вплив на стан навколишнього природного середовища, адже призводить до забруднення атмосферного повітря, руйнування екосистеми, погіршення якості ґрунту, спричинення різноманітних захворювань та може спровокувати виникнення масштабних лісових пожеж, пожеж торфовищ, а також перекидання вогню на населенні пункти.

 Зокрема, протягом минулого  року на території міста Хмельницького та Хмельницького району виникло 187 пожеж в екосистемах, з них :

174 пожежі сухої рослинності на площі 205 га, основними причинами є необережне поводження з вогнем — 166, підпал — 8. Збитки завдані пожежами склали 8 млн. 127 тис. грн. 

11 пожеж торфу на площі 4,3 га, основною причиною є самозаймання. Збитки завдані пожежами торфу склали 1 млн. 20 тис. грн.

2 пожежі лісових насаджень (с. Захарівці, с. Печеськи).

Слід зазначити, що до ліквідації пожеж в екосистемах щороку на тривалий термін залучається значна кількість особового складу та техніки пожежно-рятувальних підрозділів, що в свою чергу вкрай негативно може позначитись на оперативному реагуванні при виникненні пожеж на потенційно небезпечних об’єктах, об’єктах з масовим перебуванням людей та житловому секторі.

Так, загалом, до гасіння пожеж сухої рослинності залучалось 278 одиниць техніки та 1030 чоловік особового складу, до гасіння торф’яних пожеж залучалось 37 одиниць техніки та 126 чоловік особового складу.

Найбільш масштабними пожежами на території громади в екосистемах були: 
        пожежі сухої рослинності поблизу с. Розсоша (4 га).

Крім того, хочу проінформувати, що у квітні минулого року Верховна Рада України внесла зміни до Кримінального Кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу. Згідно із внесеними змінами зросли грошові покарання, зокрема:

самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю каратиметься штрафом від 3 тис. 60 грн. до 6 тис. 120 грн. для громадян,  та від 15 тис. 300 грн. до 21 тис. 420 грн. для посадових осіб (ст. 771 КУпАП);

порушення правил пожежної безпеки в лісах каратиметься штрафом від 1 тис. 530 грн. до 4 тис. 590 грн. для громадян, та від 4 тис. 590 грн. до 15 тис. 300 грн. для посадових осіб (ст. 77 КУпАП);

знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі каратиметься штрафом від 4 тис. 590 грн. до 15 тис. 300 грн. для громадян, та від 10 тис. 710 грн. до 30 тис. 600 грн. для посадових осіб (ст. 77 КУпАП).

Крім того, відповідно до ст. 245 ККУ знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення каратиметься штрафом від 91 тис. 800 грн. до 153 тис. грн., або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки каратимуться позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Водночас хочу зазначити, що відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій» прийнятого Верховною Радою України 19.02.2021 року, внесено зміни до Земельного Кодексу України, Закону України "Про охорону земель" та Закону України "Про оренду землі". Зокрема змінами передбачено наступне:

землекористувачі зобов'язані не допускати випалювання сухої рослинності або її залишків та обкошувати (з прибиранням скошеного) і оборювати земельні ділянки, прилеглі до торфовищ, полезахисних лісових смуг, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, у смугах відведення автомобільних доріг і залізниць (ст. 96 Земельного Кодексу України);

власники і землекористувачі, в тому числі орендарі, земельних ділянок при здійсненні господарської діяльності зобов'язані забезпечувати захист земель від пожеж, підтоплення, заростання бур'янами, чагарниками (ст. 35 Закону України "Про охорону земель");

орендар земельної ділянки зобов’язаний виконувати встановлені законодавством вимоги пожежної безпеки (ст. 25 Закону України "Про оренду землі").

 Також хочу повідомити, що Законом України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки» прийнятим 03.02.2021 року працівникам ДСНС надано право притягати до адміністративної відповідальності за ст. 77 та 771 КУпАП осіб винних в порушенні вимог пожежної безпеки в лісах та самовільному випалюванні рослинності або її залишків (до цього часу таке право мали лише працівники Держлісагентства та Державної екологічної інспекції України).

Враховуючи вище викладене та з метою недопущення пожеж в екосистемах, пропонуєм керівнику КП «Розсошанське».

    • влаштування захисних протипожежних смуг навколо населених пунктів розміщених у лісових масивах та підтримання їх у належному стані впродовж усього пожежонебезпечного періоду;

Термін: до 15.04.2021 року

    •  організувати роботу щодо влаштування протипожежних перешкод на межах ділянок сільськогосподарського призначення з лісосмугами, торфовищами та заплавами річок;                                                          
    • до 15.04.2021 року

 

Виконавчому комітету сільської ради, старостам:

забезпечити проведення патрулювань щодо недопущення спалювання сухої рослинності із залученням представників поліції,  ДСНС, структурних підрозділів Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства, а також засобів масової  інформації;

 

Термін: протягом пожежонебезпечного періоду

 

 

  •        організувати оповіщення населення у разі загрози виникнення пожежі поблизу населених пунктів внаслідок загоряння сухої трави, лісосмуг;

                                                                Термін: протягом пожежонебезпечного          періоду

 

    • проведення широкої інформаційної кампанії спрямованої на доведення до населення, фермерів, агропідприємств інформації щодо дотримання вимог пожежної безпеки та недопущення спалювання сухої рослинності і сміття;

Термін: протягом пожежонебезпечного періоду

 

 

 

Голова комісії                                                                                 Василь ДЯЧОК

 

Секретар комісії                                                                        Наталія ЗАДОЙНА

 

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь